Hoe werkt dat: een financieel jaarplan opstellen

Een financieel jaarplan opstellen is altijd een goed idee aan het begin van het nieuwe jaar. Wat ga je verdienen, wat geef je uit? Hier leer je hoe je een goed jaarplan opstelt en welke conclusies je daaruit kunt trekken!

Een financieel jaarplan opstellen: waarom?

Het belangrijkste doel van het opstellen van een financieel jaarplan, is om je financiën beter in beeld te brengen. Zo weet je direct of je op de goede weg zit, of dat het bijvoorbeeld noodzakelijk is om meer te besparen. Ook zie je direct waar er eventueel ruimte zit om te besparen (en waar niet) en of je niet ongemerkt heel veel geld uitgeeft (meer dan gemiddeld) aan een bepaalde kostenpost. In dit artikel laten we in een aantal simpele stappen zien hoe je een financieel jaarplan opstelt!

Een goed begin van het nieuwe jaar met een financieel jaarplan

Een financieel jaarplan kan zo ingewikkeld en/of gedetailleerd zijn als je zelf wilt. Het belangrijkste is dat het realistisch is en voor jou overzichtelijk. Maak het dus niet te ingewikkeld en wees niet te streng voor jezelf, dan is de kans namelijk groot dat je jaarplan helemaal niet haalbaar is. Uiteindelijk moet je financieel jaarplan een duidelijk en overzichtelijk plan zijn waar je altijd op kunt terugvallen. Maak je financieel jaarplan op papier, in Word, in Excel, in een speciaal programma op de computer, wat jij fijn vindt!

De basis van een financieel jaarplan opstellen

De basis van een financieel jaarplan komt altijd neer op twee vragen:
– Hoeveel geld komt er binnen?
– Hoeveel geld geef je uit?

Het is daarom belangrijk dat je alle gegevens van het voorgaande jaar erbij pakt wanneer je een jaarplan opstelt. Denk aan je (digitale) bankafschriften, bonnetjes, rekeningen, et cetera. Als je deze niet hebt, kun je ook uitgaan van een schatting (immers zullen je inkomsten en uitgaven enigszins verschillen van het voorgaande jaar). Ga uit van de grootste inkomsten en uitgaven, zodat je een realistische schatting kunt maken. Neem ten minste deze zaken op in je jaarplan:

– 12 keer je salaris van december (zonder bonus of 13e maand uiteraard)
– 12 keer het bedrag dat je maandelijks ontvangt aan toeslagen
– 12 keer het bedrag van je eventuele belastingteruggaven
– 12 keer je gemiddelde uitgaven aan boodschappen
– 12 keer het bedrag aan vaste lasten (verzekeringen, energiekosten, telefoonabonnementen, internet, kinderopvang, sportabonnementen, et cetera) van december
– 12 keer het gemiddelde bedrag aan variabele uitgaven, waaronder vervoerskosten, cadeaus, et cetera
– Alle jaarbedragen, zoals contributie, belastingen, et cetera

Deze bedragen bij elkaar geven je een globaal beeld van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je om te bepalen hoeveel budget er is voor variabele uitgaven zoals kleding, uitjes, verzorging. Dit zijn de zaken waarop je het makkelijkste kunt besparen, vaste rekeningen zullen uiteraard altijd betaald moeten worden.

Een financieel jaarplan opstellen in detail

Wanneer je een globaal idee hebt van je jaarplan, is het tijd om verder in detail te treden. Het doel is om een overzicht te maken van het komende jaar, op basis van de ingevulde inkomsten. Je kunt zo gemakkelijk overzien hoeveel iets je gaat kosten en wat het totaal van die kosten is. Zo kun je direct zien of het nodig is om op bepaalde zaken te bezuinigen, of, nog leuker, dat je misschien iets overhoudt!