De persoonlijke lening voor auto tegenover auto leasen

Overweeg jij een persoonlijke lening voor auto aankopen? Of overweeg je om een auto te leasen? We zetten in dit artikel de voor- en nadelen op een rijtje!

Persoonlijke lening voor auto kopen

Wanneer jij overweegt een auto aan te schaffen, is het belangrijk om te kijken hoe dit financieel het beste kunt regelen. Een lening is immers een voorbereid en je goed laten informeren is zeer belangrijk. Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van lenen? Wat zijn de voorwaarden? Kun je ook lenen met een uitkering of wanneer je een negatieve BKR registratie hebt? We bespreken al deze scenario’s.

Wanneer kom je in aanmerking voor een persoonlijke lening voor auto kopen?

Bij de gemiddelde kredietverstrekker gelden de volgende eisen om in aanmerking te komen voor een middelgrote persoonlijke lening:

– Je bent woonachtig in Nederland en je hebt een Nederlandse betaalrekening
– Je bent tussen de 18 en 70 jaar
– Je hebt een inkomen. Het afsluiten van een persoonlijk krediet met een bijstands- of werkloosheidsuitkering is doorgaans niet mogelijk. Wel kun je in sommige gevallen een sociaal krediet aanvragen.

De gegevens worden vervolgens getoetst bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Wanneer je een partner hebt, zullen ook de financiële gegevens van je partner worden gecontroleerd.

Looptijd van een persoonlijke lening voor auto kopen

De looptijd van een lening is afhankelijk van de situatie, maar belangrijk is dat de lening is afgelost wanneer de leeftijd van 75 jaar is bereikt. Er wordt dus altijd rekening gehouden met leeftijd bij het aanvragen van een persoonlijke lening. Zo is een lening vanaf 70 jaar bijvoorbeeld altijd korter dan 60 maanden in looptijd. Verder is het altijd aan te raden om goed de voorwaarden door te lezen. Zo kun je bepalen of een lening met jouw budget haalbaar is en voorkom je geldproblemen. Een handige tool hierbij is ook de Risicometer Leningen van het Nibud.

Een persoonlijke lening voor auto kopen of auto leasen?

Naast lenen is er natuurlijk ook altijd de optie om een auto te leasen. Maar wat komt daarbij kijken en wanneer ben je goedkoper uit? Als het niet gaat op zakelijk leasen, wordt dit ook wel private leasen genoemd. Private leasen houdt in dat je de auto voor langere tijd huurt in plaats van koopt. Het voordeel daarvan is dat je niet in één keer zoveel geld hoeft uit te geven en dat je zelf minder risico’s draagt. Immers zitten de kosten voor onderhoud, reparatie, wegenbelasting, afschrijvingskosten en pechhulp vaak al bij de kosten in. Controleer wel altijd wat er binnen het leasebedrag valt. De periode van leasen bedraagt vaak 12 tot 60 maanden, maar varieert per situatie.

Wanneer is auto leasen interessanter dan een persoonlijke lening voor auto?

Private lease wordt vooral interessant wanneer je een vast inkomen hebt, maar weinig spaargeld en toch graag een nieuwe auto wilt rijden. Ook is private lease interessant als je houdt van zekerheid en niet graag onverwachte onderhoudskosten betaalt. Ook als je ouder bent en niet zomaar meer een lening kunt afsluiten bij de bank of andere kredietverstrekker, is private lease gewoon mogelijk.

Kortom: of een persoonlijke lening of auto leasen interessant is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Denk aan leeftijd, spaargeld, inkomen en persoonlijke wensen en voorkeuren. Wat je ook kiest: laat je altijd goed informeren en bereken wanneer je het goedkoopste uit bent. Over het algemeen is leasen duurder, maar je loopt minder risico. Bij een persoonlijke lening betaal je rente, maar je houdt wel restwaarde over als je je auto weer verkoopt. De beste optie blijft nog altijd om geld te sparen voor je auto en niet te hoeven lenen of leasen, maar dat is niet altijd voor iedereen mogelijk.