5 redenen om ook een financiële buffer aan te leggen

Het is verstandig om altijd geld achter de hand te hebben. In dit artikel behandelen we 5 belangrijke redenen om een financiële buffer aan te leggen. Zo voorkom je dat je straks voor verrassingen komt te staan!

Redenen om een financiële buffer aan te leggen: pech zit in een klein hoekje

Er zijn natuurlijk vele redenen om een financiële buffer aan te leggen: het geeft zekerheid, je hoeft niet te lenen, bespaart kosten en houd het heft in eigen handen. In onderstaande situatie is het extra belangrijk om een financiële buffer aan te leggen. We lichten het hieronder toe.

– Scheiding
Wanneer je onverwachts gaat scheiden en apart gaat wonen, moet één van de twee (of allebei) een nieuw huis vinden. En dat kost geld! Niet alleen de inrichting van het nieuwe huis en wellicht een hogere huur, ook moet je vaak een paar maanden borg beschikbaar hebben. Een financiële buffer komt in zo’n situatie goed van pas.

– Lekkage
Stel je voor, er blijkt lekkage in je nieuwe huis te zijn. Totaal onverwacht en vaak hangt hier een behoorlijk prijskaartje aan. Hetzelfde geldt voor het stukgaan van huishoudelijke apparatuur of een torenhoge rekening of belastingaanslag. Als je het niet ziet aankomen, kan het er flink inhakken.

– Ziektekosten
Niemand is onsterfelijk en het is goed denkbaar dat je eens te maken krijgt met onverwachte zorgkosten. Gelukkig hebben we een heel goed zorgsysteem in Nederland, maar houd daarbij wel rekening met het eigen risico dat je moet afdragen. Het wettelijk eigen risico bedraagt in 2017 385 euro. Het is dus verstandig om dit bedrag altijd achter de hand te hebben voor het geval dat.

– Ontslag
Je wilt er liever niet over nadenken, maar wat als je op een dag je baan verliest, is dat behoorlijk duur. Immers moeten alle rekeningen en vaste lasten wel betaald worden, maar heb jij geen inkomsten meer (of een veel lager inkomen). Als je een werkende partner hebt kun je dit vaak wel opvangen, maar een financiële buffer is wel ten zeerste aan te raden. Zeker met de economische crisis op dit moment is dit niet ondenkbaar, dus wees voorbereid!

– Kinderen
Kinderen zijn duur, dat is duidelijk. Maar houd er ook rekening mee dat zij (op latere leeftijd) ineens geld nodig kunnen hebben. Misschien voor een studie, een boete of een andere situatie waarin zij zelf niet voldoende middelen hebben. Zet geld opzij om hen uit de brand te kunnen helpen wanneer dat nodig is.

Redenen om een financiële buffer aan te leggen

Kortom, er zijn genoeg redenen om een financiële buffer aan te leggen. Een financiële buffer geeft zekerheid, gemak en een veilig gevoel. Zo voorkom je dat je op straat komt te staan of tegen een hoge prijs geld moet lenen als het erop aankomt. Het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert Nederlanders om altijd 10% van het salaris te sparen op een spaarrekening, voor het geval dat. Je financiële buffer groeit daardoor, zonder dat je het idee hebt dat je geld mist. En mocht zich dan een situatie voordoen, dan ben jij goed voorbereid!