Een budget opstellen

Hoe kun je het beste een budget opstellen? Waar moet je op letten en hoe bereken je een realistisch budget? We geven je in dit artikel 10 tips!

Waarom zou je een budget opstellen?

Een budget opstellen klinkt ingewikkeld, tijdrovend en misschien zelfs als een vervelend klusje. Echter is de eerste stap het vervelendste, maar kan het je daarna veel opleveren. Om te beginnen is het belangrijk om je kosten en inkomsten te achterhalen en een berekening te maken van je bestedingsruimte. De beloning is echter dat je uiteindelijk weet hoeveel geld je overhoudt iedere maand om vrij te besteden!

Zo begin je met een budget opstellen

Om een budget op te kunnen stellen moet je eerst nagaan hoeveel geld je maandelijks verdient. Niet alleen vast salaris, maar ook eventuele freelance inkomsten, toeslagen die je krijgt, wellicht alimentatie. Zorg ervoor dat je alle maandelijkse inkomsten op een rijtje zet en een realistisch beeld krijgt van jouw inkomsten. Neem daarbij altijd een marge, of reken voorzichtig als je geen vast bedrag verdient, zodat de kans groot is dat jij uitkomt met jouw budget.

De volgende stap is je maandelijkse kosten te bekijken. Denk aan huur, (zorg)verzekeringen, leningen, creditcardrekeningen en abonnementen. Schrijf deze op en maak een rekensom hoeveel deze vaste lasten maandelijks kosten.
Daarnaast is het belangrijk om overige kosten mee te rekenen, geld dat in investeringen zit, reiskosten, et cetera.
Naast deze vaste lasten, gaan we kijken naar variabele kosten, zodat voedsel, uitstapjes, benzine, kleding, et cetera. Zorg ervoor dat je deze kosten niet onderschat. Het verschilt per persoon of je deze kosten onder één grote kostenpost wilt rekenen of verschillende categorieën wilt aanhouden. Kies datgene dat voor jou logisch en overzichtelijk is.

Reken daarnaast kosten voor noodgevallen, of reserves. Onvoorziene kosten kunnen reparaties zijn of onverwachte rekeningen. Door hier rekening mee te houden kom je niet voor verrassingen te staan. Heb je hier geen ruimte voor? Probeer dan te besparen op de extra kosten, wellicht kun je zuiniger doen met boodschappen of kun je eens kiezen voor een gratis uitje. Maandelijks 5%-20% van je inkomsten sparen is erg belangrijk om een buffer op te bouwen en geldproblemen te voorkomen.

Een budget opstellen en een administratie bijhouden

Om jouw financiële situatie in kaart te brengen is het belangrijk om een administratie bij te houden. Bewaar rekeningen en belangrijke brieven in een overzichtelijke map, of maak een speciale map aan op je computer om je digitale post te bewaren. Een excel bestand of budgetteringsprogramma kan je helpen om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit alles zorgt ervoor dat jij je financiën in kaart kan brengen.
Neem in ieder geval mee in je overzicht: maandelijks inkomen, vaste lasten (huur et cetera), eten en drinken, vervoer, entertainment, onvoorziene kosten. Het restantbedrag is je bestedingsruimte.

Een budget opstellen en buffer opbouwen Een buffer is zeer belangrijk om geldproblemen en risico’s te vermijden. Wanneer jij voor onvoorziene kosten of extra rekeningen komt te staan, is het belangrijk dat jij terug kunt vallen op een buffer. Daarbij moet onderscheid gemaakt worden tussen een noodbuffer en een zekerheidsbuffer. Over het algemeen wordt een noodbuffer van 1000 euro aangeraden. Voor een zekerheidsbuffer kun je proberen een bedrag van 10% van het maandelijkse inkomen te sparen. Wellicht ontdek je dat dit niet mogelijk is, of dat je uitgaven zelfs duurder uitvallen dan je inkomsten. In dat geval kan een cursus budgetteren uitkomst bieden en is het belangrijk om meer te gaan verdienen, geld te gaan besparen of beiden. Het doel is uiteindelijk een leefbaar budget overhouden, geld kunnen sparen als buffer en geen betalingsachterstanden meer oplopen!