Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Het is belangrijk dat financiële dienstverleners in Nederland betrouwbaar en klantgericht werken. Daarom bestaat het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. In dit artikel meer over wat dit keurmerk inhoud en aan welke normen moet worden voldaan door verzekeraars om dit keurmerk te mogen voeren.

Wat is het Keurmerk Klantgericht Verzekeren?

Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren is in het leven geroepen om de kwaliteit en klantvriendelijkheid van de financiële dienstverlening te garanderen. Dat betekent dat je bij de verzekeraars die dit keurmerk dragen kunt rekenen op begrijpelijke informatie en optimale dienstverlening. Ze worden op strenge normen getoetst om het keurmerk te mogen voeren. Deze normen worden jaarlijks bijgesteld en uitgebreid. Ook houden we daarbij rekening met feedback van klanten.

Goedkeuring Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren is in 2011 goedgekeurd door de Raad voor Acrreditatie. Zij gaven een 9,9 uit een maximum van 10. Dit betekent dat het Keurmerk Klantgericht Verzekeren een betrouwbaar keurmerk is. Dit keurmerk is bedoelt om de klant te kunnen informeren over de begrijpelijkheid en klantgerichtheid van een verzekeraar en er zo voor te zorgen dat het gemakkelijker wordt om een verzekeraar te kiezen die voldoet aan alle wensen en verwachtingen.

De eisen voor het Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Bedrijven die het Keurmerk Klantgericht Verzekeren dragen moeten ervoor zorgen dat aan de volgende eisen is voldaan:
– De klant begrijpt de verzekering
– De verzekering is geschikt voor de klant
– De dienstverlening is optimaal
– De verzekeraar heeft een kwaliteitssysteem om de prestaties te waarborgen
Deze eisen zijn gespecificeerd in zogenaamde keurmerknormen. In totaal zijn er zestien keurmerknormen waaraan voldaan moet worden om het keurmerk te mogen dragen.

In aanmerking komen voor het Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Verzekeraars worden op verschillende manieren getest om te bekijken of deze aan alle eisen voor het keurmerk voldoet. Er wordt getoetst op locatie, er worden medewerkers geinterviewd, de werkzaamheden worden bestudeerd en dossiers worden bekeken (steekproefsgewijs). Daarnaast worden de brochures, brieven en websites getoetst op begrijpelijkheid. Tot slot wordt enkele keren de bereikbaarheid getest, door e-mails te sturen en te bellen met de klantenservice. Zo kan een algemeen beeld gevormd worden over de klantvriendelijkheid van de verzekeraar. Indien een verzekeraar niet aan de eisen voldoet, heeft deze een half jaar de tijd om alsnog aan de eisen te voldoen. Slaagt de verzekeraar hier niet in, dan moet deze een jaar wachten om toch voor het keurmerk in aanmerking te komen. Ook worden de verzekeraars met een keurmerk periodiek gecontroleerd, om na te gaan of de eisen van het keurmerk nog steeds nageleefd worden.

Welke verzekeraars zijn aangesloten bij het Keurmerk Klantgericht Verzekeren?

Anno 2016 dragen 41 bedrijven het keurmerk. In totaal kent Nederland 170 verzekeraars. Enkele verzekeraars die het keurmerk dragen zijn a.s.r., Zilveren Kruis, ABN AMRO verzekeringen, DitZo, Nationale Nederlanden en Interpolis. Voor een compleet overzicht kun je terecht op de website van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren.