Wat komt er kijken bij een hypothecair krediet afsluiten?

Wanneer je van plan bent te verbouwen of een huis te kopen, is een hypothecair krediet afsluiten vaak noodzakelijk. Maar wat is daarbij belangrijk? Je leest er hier meer over!

Een hypothecair krediet afsluiten

Wanneer je bepaalde wensen hebt, zoals groter wonen vanwege een gezinsuitbreiding of het doen van een grote verbouwing of renovatie, maar je spaargeld niet toereikend is, kan een hypothecair krediet een optie zijn. Een hypothecair krediet is een grote lening die je vaak vastlegt voor 10 tot 30 jaar. Het is dan ook belangrijk om goed te overwegen wat je opties zijn en een verantwoorde, veilige en voordelige keuze te maken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van een hypothecair krediet en waar je precies op moet letten wanneer je een hypothecair krediet wilt afsluiten.

Waar moet ik op letten bij een hypothecair krediet afsluiten?

De volgende facetten zijn van belang wanneer je een hypothecair krediet overweegt.

– De rentevoet
Een belangrijk aspect is uiteraard de rentevoet. Je hebt een keuze voor een vaste of een variabele rente en daarnaast is het belangrijk om je eerst goed te laten informeren over de kosten en voorwaarden. Deze voorwaarden en ook de onderhandelingsmarge kunnen per bank aanzienlijk verschillen. Door een offerte op te vragen bij verschillende aanbieders, kun je een realistisch beeld vormen van de mogelijkheden. Bovendien is het vervolgens ook mogelijk om met verschillende aanbieders in gesprek te gaan om zo de laagste rentevoet te verkrijgen. Op de spaargids.be is meer informatie te vinden over de voorwaarden van en ervaringen met verschillende aanbieders van hypothecair krediet.

– De quotiteit
De quotiteit is voor een groot deel verantwoordelijk voor de rente van je krediet. De quotiteit is de verhouding tussen de aankoopwaarde en het geleende bedrag. Als je meer dan 100% van het aankoopbedrag wilt lenen, is de rentevoet hoger dan iemand die 100% (of minder) wil lenen. Wanneer men onder de 80% zit, kunnen de voorwaarden en rente van een lening aanzienlijk lager uitvallen, omdat er voor de aanbieder sprake is van een lager risico. Je onderhandelingspositie is met een lage quotiteit dus gusntiger.

– Loon laten storten op zichtrekening
Een voorwaarde voor veel hypothecaire kredieten is dat je je salaris laat storten op een zichtrekening. In de meeste gevallen is dit geen probleem, maar houdt er rekening mee dat je vaak moet betalen voor jaarlijks beheer van deze zichtrekening.

– Brandverzekering gebouw of gebouw en inboedel
Om een hypotheek af te kunnen sluiten is het vaak noodzakelijk om een verzekering af te sluiten. Ook in dit geval loont het om verschillende verzekeraars te vergelijken en zo de beste prijs te bemachtigen.

– Schuldsaldoverzekering (SSV) van 100%
Een andere voorwaarde van hypothecair krediet, die niet onderhandelbaar is, is dat er een schuldsaldoverzekering moet worden afgesloten van 100%. Dit betekent in feite dat de lening volledig wordt afbetaald bij vroegtijdig overlijden. In het geval van partners kan het zijn dat er twee maal een dekking van 50% is. Je bent verplicht deze verzekering af te sluiten, maar uiteraard kan er wel worden onderhandeld over de prijs.

– Pensioensparen
Een verzekering afsluiten voor je pensioen is niet altijd een verplichte voorwaarde voor hypothecair krediet. Pensioensparen kun je overwegen, maar uiteraard is het ook hier belangrijk om te kijken naar de prijs.

Wanneer je goed bovenstaande aspecten meeneemt in je beslissing, ben je goed voorbereid op eventuele risico’s of teleurstellingen. Uiteraard rest dan nog de vraag bij welke aanbieder je je krediet afsluit. Op de spaargids.be vind je een uitgebreid, onafhankelijk overzicht van aanbieders van hypothecair krediet plus bijbehorende rentevoet.