Zo je je administratie bijhouden een makkelijke klus

Je administratie bijhouden is voor de meesten niet bepaald iets om naar uit te kijken. Het kost tijd en moeite en levert weinig op. Of toch niet?

Waarom je administratie bijhouden?

Het kan daadwerkelijk iets opleveren, als je ervoor kiest om je administratie nauwkeurig bij te houden. Door je financiën, inkomsten en uitgaven, in kaart te brengen, kun je efficiënt (be)sparen en voorkom je kosten als gevolg van wanbetaling. Vanaf nu is jouw administratie ook op orde!

Je administratie bijhouden met deze vijf tips

Dit zijn onze beste tips om orde aan te brengen in je administratie

– Stel niet uit
Een eerste tip om je administratie te ordenen, is te stoppen met uitstellen. Hoewel administratie niet een leuke klus is, wordt het steeds minder leuk naarmate je het langer uitstelt. Die stapel brieven wordt steeds hoger en bovendien kun je te maken krijgen met aanmaningskosten. Niet wat je wilt! Stop dus met uitstellen en neem je administratie direct onder handen.

– Vast moment
Door een vast moment te kiezen, bijvoorbeeld één keer per week, om je administratie op orde te brengen, kost administratie minder moeite. Ook houd je overzicht en is het niet veel werk in één keer. Verwerk alle bonnen, afschriften en rekeningen. Boek betalingen in en stop al je papierwerk in een speciale map. Het wordt al snel een gewoonte!

– Automatisch betalen
Vaste lasten die maandelijks (of per week of kwartaal) terugkomen, kun je als automatische betaling inboeken via internetbankieren. Zo betaal je nooit te laat en hoef je er niet naar om te kijken. Uiteraard is het wel belangrijk dat er voldoende saldo op je rekening staat om de betaling te kunnen doen

– Bewaar belangrijke berichten
Belangrijke berichten die je ontvangt per post of per brief, kun je het beste bewaren in een speciale map. Zo heb je altijd een bewijs om op terug te vallen als er iets mis gaat. Werk ook met tabbladen voor meer overzicht! Ontvang je jouw berichten digitaal? Maak dan een speciale map aan in je e-mail om belangrijke financiële berichten te bewaren!

– Gebruik een (digitaal) huishoudboek, planner of bespaarapp
Er zijn vele handige tools te vinden op internet. Bijvoorbeeld het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud, tot vele apps die je kunt downloaden voor je smartphone. Al deze tools hebben het doel om je financiën te ordenen, zodat je weet wat erin komt en eruit gaat en waar je mogelijk op kunt besparen. Een digitaal huishoudboekje is voor je administratie extra handig. Deze boekjes kun je koppelen aan je rekening, waardoor deze automatisch alle informatie inleest en verwerkt. Dat scheelt vaak een hoop gedoe en opzoekwerk, en jij hebt direct overzicht. Zeker als overzicht bewaren lastig is, kunnen deze online hulpmiddelen dus handig zijn!

Wat zijn jouw beste tips voor je administratie bijhouden?