Hoe voordelig is een hypotheek afsluiten in België?

Ben jij een Nederlander maar woon je in België? Dan heb je je wellicht wel eens afgevraagd hoe voordelig een hypotheek afsluiten in België is? In dit artikel vind je meer informatie.

Overweeg jij hypotheek afsluiten in België?

Er zijn veel Nederlanders die in België wonen of andersom. Vaak vanwege werk of vanwege een partner. In sommige gevallen is men wel werkzaam in Nederland. Hierdoor heeft men de keuze voor het afsluiten van een hypotheek bij een Nederlandse of een Belgische bank. De Europese regelgeving maakt dat het voor Nederlanders geen probleem is om te lenen in België. Er zijn daarbij enkele haken en ogen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we daar meer informatie over.

Waarom zou je kiezen voor hypotheek afsluiten in België?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor het afsluiten van een hypotheek in België. Zo hebben onze Zuiderburen een gunstiger belastingklimaat en vallen de rentekosten vaak mee. Ook wordt de waarde van het pand in België op een andere manier berekend: waar in Nederland wordt gekeken naar de executiewaarde, wordt er in België gekeken naar de venale waarde (normale verkoopwaarde). Daardoor kan de hoogte van de hypotheek in België lager uitvallen. Fiscaal gezien is er geen verschil tussen een hypotheek afsluiten in Nederland of in België. De looptijd, tarieven en voorwaarden bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of het overlijden van de partner kunnen in België wel anders geregeld zijn dan in Nederland. Je doet er daarom goed aan om het gesprek aan te gaan en goed naar de voorwaarden te vragen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om te kiezen voor een Nederlandse bank die ook actief is in België. Zoals ING, ABN AMRO of Rabobank bijvoorbeeld.

Hoe zit het met de hypotheekrente bij hypotheek afsluiten in België?

Een belangrijk aandachtspuntje wanneer je een hypotheek wilt afsluiten in België is dat er in België geen sprake is van hypotheekrenteaftrek. In België mogen hypotheekverleners geen afsluitprovisie in rekening brengen en in Nederland wel. Daardoor valt de hypotheek een stukje hoger uit. Daarnaast worden in België de kosten koper berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI), Belgische banken houden dan ook geen rekening met de hypotheekrenteaftrek en het voordeel dat dat oplevert. Bij Belgische banken kun je daarom vaak een lagere hypotheek afnemen dan in Nederland. In België zijn er ook minder hypotheeksoorten, zo is een aflossingsvrije hypotheek in België vaak niet mogelijk.

Wat zijn de verschillende vormen van hypotheek afsluiten in België?

Net als in Nederland, bestaan er in België verschillende soorten hypotheken. Daartoe behoren onderstaande hypotheekvormen.

– Annuïteitenhypotheek: constante maandlast met maandelijks veranderende aflossing
– Aflossingsvrije hypotheek: geen aflossing maar enkel rente over de hypotheekschuld
– Lineaire hypotheek: maandelijkse aflossing en teruglopende interestbetaling
– Garantiehypotheek: bestaande uit de hypotheekrente en maandelijkse premie aan de garantieverzekering
– Levenhypotheek: maximaal belastingvoordeel doordat u niets aflost maar alleen spaarpremie betaald
– Beleggingshypotheek: geen aflossing, maar premie die wordt belegd in beleggingsfondsen
– Effectenhypotheek: aflossingsvrije hypotheek in combinatie met maandelijkse inleg in effecten (aandelen)
– Hybride hypotheek: een combinatie van meerdere genoemde hypotheekvormen, aangepast naar persoonlijke wensen en situatie

Wanneer je overweegt een hypotheek af te sluiten in België zijn er dus verschillende mogelijkheden en belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden. Er zijn zowel voor- en nadelen aan te wijzen. Wat in jouw persoonlijke situatie van toepassing is bepaalt wat een goede keuze is. Het kan daarnaast geen kwaad om hulp in te schakelen van een hypotheekadviseur, die de verschillende mogelijkheden en voorwaarden met elkaar kan vergelijken.