Tips voor creditcardschulden direct aflossen

Heb jij creditcardschulden en betaal je je elke maand blauw aan (rente)kosten? Deze tips voor creditcardschulden direct aflossen komen dan goed van pas!

Creditcardschulden direct aflossen

Een groot deel van de Nederlanders heeft te maken met schulden of betalingsachterstanden, waarvan een groot deel wordt opgemaakt door creditcardschulden. Dit is niet gunstig, aangezien de meeste creditcardmaatschappijen het maximale bedrag aan rente berekenen (15% volgens AFM). En dus behoorlijk prijzig zijn. Vaak betaal je daarbovenop ook nog kosten per transactie en jaarlijkse kosten voor het bezitten van een creditcard. Creditcardschulden worden bovendien ook geregistreerd door het BKR. Kortom, genoeg reden om je creditcardschulden waar mogelijk direct af te lossen, plus een tip voor een beter alternatief.

Hoe loop je creditcardschulden op en hoe kun je creditcardschulden direct aflossen?

Creditcardschulden ontstaan vaak door vakanties, het doen van aankopen zoals kleding of make-up of technologische snufjes. Doordat de rekening pas later komt, is het verleidelijk om te kopen. Bovendien vinden veel mensen het fijn dat een aankoop via een creditcard verzekerd is, wat een excuus lijkt om met je creditcard te betalen. Soms, zoals in het buitenland, is het zelfs enkel mogelijk om met een creditcard te betalen. Maar aan het einde van de vakantie, als de rekening komt, dan is het schrikken. Hoe kun je dit voorkomen?

Afbetalen van creditcardschulden

In sommige gevallen is een creditcard gekoppeld aan een betaalrekening, waardoor het bedrag wekelijks of maandelijks, inclusief rente, wordt afgeschreven van je rekening. Zo is het niet moeilijk om overzicht te houden. Dat is echter een ander verhaal als de schulden open blijven staan en je slechts een klein bedrag per maand aflost. Zeker omdat eerst het rentebedrag wordt afgelost met het geld dat je maandelijks betaald. Kortom: ondanks aflossen kan je creditcardschuld daardoor zelfs automatisch oplopen! Het is dus heel belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn en goed op te letten. Nog beter is het om te kiezen voor een alternatief, zoals bijvoorbeeld een prepaid creditcard.

Een prepaid creditcard voor creditcardschulden direct aflossen

Als je merkt dat het voor jou mogelijk is om op de hoogte te blijven van je creditcardschulden en te voorkomen dat je teveel betaalt, kan een prepaid creditcard de oplossing zijn. Dit is een speciale creditcard op saldo, die je van te voren moet opladen. Zodoende kun je niet meer uitgeven dan erop staat en bovendien is er geen sprake van rente. De aanschaf van een prepaid creditcard is vele malen goedkoper en ook met een BKR kun je een prepaid creditcard aanvragen. Bovendien wordt de prepaid creditcard overal waar je met een creditcard kunt betalen geaccepteerd.

Je creditcardschulden direct aflossen is dus de eerste stap: zet maandelijks geld opzij en zorg ervoor dat je zo snel mogelijk zoveel mogelijk aflost en extra rente voorkomt. Daarnaast kun je direct overstappen op een prepaid creditcard, zodat je geen nieuwe schulden maakt. Voor meer tips en budgetadvies kun je terecht op de website van het Nibud.