Toezicht op je telefoonabonnement, hoe zit dat?

Heb jij een telefoonabonnement en wel eens een betalingsachterstand opgelopen? Zo zit het met toezicht op betalingsachterstanden op telefoonabonnementen!

Telefoonabonnement en registratie van betalingsachterstanden

Wanneer je een krediet afsluit en een betalingsachterstand (van langer dan drie maanden) oploopt, wordt jij negatief geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit heeft vervolgens gevolgen voor je leenmogelijkheden in de toekomst. Wat veel mensen zich echter afvragen is of betalingsachterstanden op je telefoonrekening ook geregistreerd wordt bij het BKR. In dit artikel behandelen we dit onderwerp.

Telefoonabonnement achterstanden en stichting Preventel

In het verleden werden betalingsachterstanden van je telefoonabonnement geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Echter veroorzaakte dit relatief veel problemen – terwijl het vaak om relatief kleine bedragen gaat. Om die reden is de stichting Preventel opgericht, een verband van de grootste telecomproviders, die de betalingsachterstanden van particulieren bijhouden. Op die manier heeft een betalingsachterstand van de telefoonrekening alleen nog invloed op het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement, en niet op alle kredieten (zoals creditcards, roodstandlimiet of een aankoop op afbetaling bijvoorbeeld).

Welke telecomaanbieders geven gegevens van telefoonabonnement door?

Stichting Preventel is een samenwerkingsverband van verschillende grote telecombedrijven. De bedrijven die informatie doorgeven aan stichting Preventel zijn: KPN, Telfort, Vodafone, Hollandsnieuwe, T-Mobile, Ben, Yes, OnLine en Tele2. Als je bij een van deze telefoonaanbieders een betalingsachterstand oploopt, is de kans dus groot dat je een registratie oploopt bij stichting Preventel.

Kan ik met een registratie nog steeds een telefoonabonnement afsluiten?

Het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement is lastig wanneer je negatief geregistreerd staat bij stichting Preventel. Er zijn enkele (kleinere) telecomaanbieders die kleine sim only abonnementen aanbieden, maar in de meeste gevallen ben je aangewezen op, vaak dure, prepaid mogelijkheden. Het is dan ook zaak om een registratie bij Preventel te voorkomen of op te lossen.

Hoe kan ik mijn Preventel registratie laten verwijderen om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten?

Het is gemakkelijk om bij de stichting Preventel na te gaan of je een negatieve registratie hebt opgelopen. Je kunt vervolgens nagaan welke rekeningen jij niet hebt betaald, en deze alsnog betalen om je registratie te laten verwijderen. Let op: dit kan een paar weken duren. Heb jij onterecht een registratie bij de stichting Preventel? Je kunt dan schriftelijk bezwaar maken, op de website van Preventel vind je hier meer informatie over.

Welk telefoonabonnement is haalbaar?

Heb jij geen registratie (meer) bij Preventel en overweeg je om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten? Zorg er dan voor dat je niet een te duur abonnement afsluit dat je op de lange termijn niet kunt betalen. Het is belangrijk dat je berekent hoeveel de maandlasten daadwerkelijk zijn en of deze op de lange termijn (vaak sluit je een abonnement af voor twee jaar) ook kunt opbrengen. Ook is het belangrijk om te controleren of je niet structureel over je bundel heen zit of veel belt in het buitenland, want dit kan hoge kosten met zich meebrengen. Het afsluiten van een passend telefoonabonnement is over het algemeen minder duur dan prepaid bellen, tenzij je niet veel gebruik maakt van telecommunicatie. Ga dus goed na wat in jouw situatie het beste past!